Aduce fericire, scade riscul depresiei si a bolilor cognitive și nu in ultimul rand ofera capacitatea de a mentine o stare de buna dispozitie. Simplu, nu? Ei bine, nu trebuie ca mancarea sa fie in exces, iar alimentele care induc aceasta stare le gasesti mai la tot pasul . Lactatele, midiile si stridiile, acizi garsi sau ficatul de pui sunt doar o parte dintre alimentele care contribuie la o stare de bine. Prezentam mai jos reteta detaliata care iti poate schimba viata.
Creste aportul de acid folic
Acidul folic reprezinta o substanta necesara in reglarea productiei de serotonina, hormonul fericirii, capabil sa ajunga in creier si sa creasca nivelul acestui hormon, avand ca efect o imbunatatire a dispozitiei. Majoritatea persoanelor deprimate, in urma investigatiilor, sunt depistate cu niveluri scazute ale acidului folic. Pentru a putea fi binedispusa, consuma alimente bogate in aceasta substanta precum: spanacul, ficatul de pui, lintea, nautul, portocalele, broccoli si sparanghelul.
Consuma alimente bogate in triptofan
Triptofanul este un aminoacid esential, adica nu poate fi produs de organism, din care se poate produce serotonina. Intrucat acesta nu poate fi format de catre structurile organismului uman, nivelul lui depinde de dieta fiecaruia dintre noi. Desi cea mai buna sursa de aminoacizi este carnea, un raport mai bun pentru absorbtia triptofanului se gaseste in cerealele integrale. Acestea trebuie consumate simple, fara a fi asociate cu proteine. Alte alimente menite sa creasca nivelul triptofanului, si automat al bunei dispozitii, sunt ouale, carnea de curcan sau pui, branza de vaci, semintele de susan, bananele, mango si spirulina.
Si laptele iti poate aduce fericirea
De fapt, lactatele, in special iaurtul grecesc. Aceste produse iti pot imbunatati starea de spirit datorita continutului de calciu. Acest mineral are proprietatea de a regla neurotransmitatorii si de a accentua senzatia de fericire. Doza zilnica de calciu este de 1000 mg pentru adultii sub 50 de ani, si 1200 mg pentru cei peste 50 de ani, in special pentru femeile la menopauza. Mai poti gasi calciu si in cereale sau sucuri fortifiate cu calciu, lapte de migdale sau de soia, mozzarella, broccoli, fasole alba, conserve de sardine sau somon cu oase.
De asemenea, un alt compus pe care trebuie sa il incluzi in alimentatie este vitamina D, responsabila de absorbtia rapida a calciului in organism.Deficitul de vitamina D a fost corelat cu depresia, boala Parkinson, dementa si sindrom premenstrual. Aceasta poate fi produsa sub influenta radiatiior UV la nivelul pielii, in zilele de vara. In restul anului ai nevoie de o doza de 600-800UI/zi, pe care o poti lua din ton, macrou, galbenus sau produse fortificate cu vitamina D.
Combate anemia
In urma unor studii s-a observat ca persoanele anemice, in majoritate prin deficit de fier, sunt mai putin fericite decat persoanele cu un nivel normal al hemoglobinei. In plus, deficitul de fier poate sa interfereze cu performantele mentale la scoala sau la serviciu. Pentru un aport suficient de fier, poti consuma alimente precum fasolea rosie care, pe langa acest mineral iti aduce si proteine din care se pot produce neurotransmitatori asemeni serotoninei, dar si o cantitate crescuta de antioxidanti.
Midiile si stridiile
Contin compusi capabili sa mentina sanatatea celulelor nervoase, printre care vitamina B12 responsabila cu protectia tecii de mielina, dar si seleniu, zinc si iod, minerale ce se asociaza cu sanatatea glandei tiroide. Deficitele functionale tiroidiene provoaca depresie, lentoare in gandire dar si alte probleme de sanatate.
Incarca-te cu antocianine
Acestea sunt antioxidanti din categoria fitonutrientilor cu rolul de a scadea inflamatia la nivel cerebral, dar si de a creste nivelul unei substante care imbunatateste abilitatea de invatare si memorare, si care are ca si efect diminuarea depresiei.In plus, acestea scad procesele de imbatranire ale creierului. Pentru un aport corespunzator de antocianine, consuma mure, afine, vinete, ciocolata neagra, struguri negri si vin rosu. |
Nu uita de acizii grasi esentiali
Compusii “esentiali” nu pot fi produsi de care organismul uman, asa ca este necesar sa ii includem in dieta zilnica pentru a ne putea bucura de beneficiile pe care acestia le aduc.O multitudine de studii realizate de-a lungul timpului au facut legatura intre deficitele de acizi grasi esentiali si depresie sau tulburari cognitive.Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 si omega-6 sunt reprezentate de peste, scoici, ulei de rapita, nuci si semnite de in, floarea soarelui si dovleac. |
Substantele si alimentele amintite nu sunt menite sa ofere o stare de bine imediata, ci ajuta la echilibrarea hormonilor care regleaza starile de buna sau proasta dispozitie, favorizand fericirea, daca sunt consumate in mod echilibrat in dieta.
Ana Maria Prună