W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

În urmă cu puțin timp,  lordul Bell a emis un comunicat de presă prin care a anunțat decesul celei mai puternice femei din Regatul Unit al Marii Britanii. În vârstă de 87 de anI fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit  în dimineața aceasta, în urma unui atac cerebral, informeaza BBC.  “Cu mare tristete, Mark si Carol Thatcher au anuntat luni dimineata ca mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral”, a precizat purtatorul de cuvânt.

Margaret Hilda Thatcher, Baroneasă Thatcher,a fost prim-ministru al Regatului Unit din 1979 până în 1990.

Singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987). Una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură. Pentru meritele sale, urmează să primească rara onoare de a beneficia de funeralii de stat după ce va muri, onoare pe care, din rândul oamenilor politici ai secolului XX, a mai primit-o doar Sir Winston Churchill, alături de care mai împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

 

Margaret Thatcher s-a nascut pe 13 octombrie 1925 in Grantham, Lincolnshire , tatal ei fiind primar al orasului pentru un mandat. A absolvit Scoala de fete Kesteven si Grantham iar printre activitatile sale extrascolare se numara: pianul, hockey de camp, inotul si recitalurile de poezie. In 1943 este acceptata la Oxford unde este licentiata in chimie.

 

Prima intalnire cu politica a Doamnei de Fier are loc in 1948 cand se inscrie in Asociatia Conservatoare. La o intrunire a acestei asociatii il intalneste pe Denis Thatcher, un om de afaceri bogat cu care se si casatoreste in 1951. Impreuna au doi copii gemeni Carol si Mark.

Dupa mai multe esecuri, in 1959 reuseste sa intre pe lista Partidului Conservator pentru un loc in Parlament.

 

Intre 1975-1979 a fost liderul opozitiei. A criticat taxele mari impuse de catre Guvernul Laburist considerand ca aceste masuri indreapta tara spre comunism.

 

A fost aleasa de catre Ambasada Statelor Unite la Londra drept reprezentant al Marii Britanii la Pragramul International de Leaderi, un program destinat profesionistilor in care acestia aveau ocazia sa viziteze diferite orase si institutii din Statele Unite.

 

In 1977 un critic de la ziarul The Observer i-a comparat vocea cu zgomotul unei pisici care aluneca pe tabla dar i-a apreciat inteligenta si agilitatea mentala.

 

Cu un an mai devreme, un ziar rusesc o numeste “Doamna de Fier” ca urmare a atacului pe care aceasta l-a indreptat asupra Rusiei Sovietice.

Intre 1979 si 1990, Margaret Thatcher a fost prim-ministru a Marii Britanii. In acest timp s-a intalnit saptamanal cu Regina Elisabeta a II-a iar in timp s-a vorbit despre o posibila rivalitate intre aceste doua femei puternice.

 

In timpul mandatului sau Marea Britanie a cunsocut o crestere economica semnificativa iar rata somajului era una mica, ceea ce a facut ca Margaret sa fie aleasa pentru trei mandate succesiv ca prim ministru al tarii.

 

In 1990 pierde sprijinul partidului si dupa o intrevedere cu Regina Elisabeta paraseste postul de prim ministru, se pare ca in lacrimi.

 

Dupa anii 2000 Margaret a continuat sa fie o figura publica importanta, fiind invitata la ceremonia comemorarii victimelor atacurilor teroriste din Statele Unite.

In 2011 ea a fost desemnata cel mai competent prim ministru al Marii Britanii din ultimii 30 de ani.

A fost premiata cu Medalia Prezidentiala a Libertatii, cel mai inalt grad onorific civil acordat de Statele Unite.

Se zvoneste ca la moartea sa va fi comemorata cu funeralii de stat la Catedrala St Paul, fiind primul prim ministru care va primi o asemenea onoarea de la Sir. Winston Churchill incoace.

 

 

Ana Maria Prună

shared on wplocker.com