Există și categorii de angajați care sunt nevoiți să muncească chiar și de Ziua Internațională a Muncii. Ei bine, în cazul în care persoanele care lucrează de 1 mai nu se încadrează la capitolul excepții de la zilele libere, prevăzute în Codul Muncii, angajatorul riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.Salariații cărora Codul Muncii le dă liber la lucru de sărbătorile legale sunt cei care muncesc în unitățile sanitare, în cele de alimentație publică sau într-un loc în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.
Zi liberă sau spor de 100% la salariu
Potrivit Codului Muncii, companiile trebuie să le acorde salariaților nevoiți să lucreze de 1 Mai o altă zi liberă, în perioada imediat următoare, de 30 de zile.
În cazul în care nu se acordă liberul, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100%.
Cel puțin asta prevede legislația pentru că în realitate lucrurile stau diferit.
Românii și orele suplimentare
Potrivit unui sondaj realizat recent de platforma de cercetare iVox.ro, unul din trei români, respectiv 31,8%, lucrează suplimentar la job cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în weekend la birou o dată pe trimestru.
Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul. Deşi lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiţi corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remuneraţi ocazional pentru timpul petrecut peste program, la locul de muncă.
Monica Avram