W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Plânsul este o manifestare naturală şi firească a emoţiilor intense, fie ele pozitive sau negative. De cele mai multe ori, plânsul ne detensionează şi medicii spun că el are chiar beneficii pentru sănătate. Totodată, psihologii ne încurajează să ne exprimăm emoţiile, iar dacă plânsul este modul în care simţim că trebuie să facem acest lucru, nu ar trebui să ne reţinem lacrimile. Conform studiilor, bărbații se consideră învinși dacă nu-și controlează emoțiile și plâng asta pentru că lacrimile trădează emoţie, iar emoţia este feminină şi trădează fragilitatea. Vechiul Testament ne spune că David varsă lacrimi de câteva ori, iar în Noul Testament scrie că Iisus plânge când află că bunul său prieten, Lazăr, a încetat din viaţă. Abraham Lincoln ţinea de multe ori discursuri cu ochii în lacrimi, strategie urmată apoi de mulţi alţi preşedinţi. Poeţii şi scriitorii nu au denigrat plânsul. William Shakespeare, de exemplu, scria: „A plânge înseamnă a face suferinţa mai suportabilă“.

Reprezentanții sexului tare își exprimă emoțiile mai greu decât femeile nu doar din pricina orgoliului, ci și și din cauza structurii biologice. Plânsul echivalează cu pierderea virilității, lucru care este inadmisibil pentru anumiți bărbați.

În cadrul unui experiment, cercetătorii Universităţii Stanford au observat că o fotografie care ilusta un eveniment dramatic a declanşat un răspuns emoţional mai puternic în creierul femeilor decât în cel al subiecţilor de sex masculin. Trei săptămâni mai târziu, bărbaţii şi-au amintit mai puţine detalii din forografia respectivă, ceea ce înseamnă că ei uită mai repede trăirile emoţionale.

Un alt motiv pentru care bărbații nu pot plânge la fel de ușor precum femeile este testosteronul (hormonul sexual masculin). Acesta inhibă plânsul, potrivit profesorului Ad Vingerhoets, de la departamentul de psihologie şi sănătate al Universităţii „Tilburg“ din Olanda. „Vedem acest lucru în urma operaţiilor de schimbare de sex. Pacienţii spun că plâng mai rar sau mai des“, argumentează specialistul în cotidianul „Daily Mail“.

 

 

Ana Maria Prună

shared on wplocker.com